تولید ناخالص داخلی یا Gross Domestic Product
تولید ناخالص داخلی (GDP) کل ارزش پولی یا بازاری همه کالاها و خدمات نهایی تولید شده در مرزهای یک کشور در یک دوره زمانی خاص است و معمولاً به صورت سالانه محاسبه میشود.
محاسبه تولید ناخالص داخلی یک کشور شامل تمام مصارف خصوصی و عمومی، هزینههای دولتی، سرمایهگذاریها، اضافات به موجودیهای خصوصی، هزینههای ساخت و ساز پرداخت شده و تراز تجاری خارجی میشود.
از میان تمام اجزایی که GDP یک کشور را تشکیل میدهند، تراز تجاری خارجی از اهمیت ویژهای برخوردار است. تولید ناخالص داخلی یک کشور زمانی افزایش مییابد که ارزش کل کالاها و خدماتی که تولیدکنندگان داخلی به کشورهای خارجی میفروشند، از ارزش کل کالاها و خدمات خارجی که مصرفکنندگان داخلی خریداری میکنند، بیشتر شود. وقتی این وضعیت پیش میآید، میگویند که آن کشور مازاد تجاری دارد. اگر وضعیت معکوس رخ دهد، یعنی اگر مقداری که مصرفکنندگان داخلی برای محصولات خارجی خرج میکنند از مجموع آنچه تولیدکنندگان داخلی میتوانند به مصرفکنندگان خارجی بفروشند، بیشتر باشد، به آن کسری تجاری میگویند. در این شرایط، GDP یک کشور کاهش مییابد.
انواع تولید ناخالص داخلی
GDP اسمی: ارزیابی تولید در یک اقتصاد است که قیمتهای جاری را در محاسبه آن لحاظ میکند. به عبارت دیگر، تورم یا سرعت افزایش قیمتها را اعمال نمیکند. همه کالاها و خدماتی که در تولید ناخالص داخلی اسمی حساب میشوند، با قیمتهایی ارزیابی میشوند که آن کالاها و خدمات واقعاً به آن قیمت در آن سال فروخته شدهاند. GDP اسمی با نرخ مبادله بازار ارز ارزیابی میشود تا تولید ناخالص داخلی کشورها در شرایط صرفاً مالی مقایسه شود.
GDP واقعی:GDP واقعی یک معیار تعدیل شده بر اساس تورم است که مقدار کالاها و خدمات تولید شده یک اقتصاد را در یک سال معین منعکس میکند و قیمتها سال به سال ثابت نگه داشته میشوند تا تأثیر تورم (یا تورم منفی) را از روند تولید در طول زمان جدا کنند. از آنجاییکه تولید ناخالص داخلی بر اساس ارزش پولی کالاها و خدمات است، بنابراین طبیعی است که از تورم تاثیر بگیرد. GDP واقعی با استفاده از تعدیلکننده قیمت GDP محاسبه میشود که تفاوت قیمتها بین سال جاری و سال پایه است.
سرانه GDP
سرانه تولید ناخالص داخلی، اندازهگیری GDP به ازای هر نفر در جمعیت یک کشور است؛ چراکه میزان تولید یا درآمد به ازای هر فرد در یک اقتصاد میتواند میانگین بهرهوری یا استانداردهای زندگی متوسط را نشان دهد. سرانه GDP را می توان به صورت اسمی، واقعی (تعدیل شده با تورم) یا PPP (برابری قدرت خرید) بیان کرد.
به عبارت دیگر، سرانه تولید ناخالص داخلی نشان میدهد که چقدر ارزش تولید اقتصادی میتواند به هر شهروند منفرد نسبت داده شود. سرانه GDP، اغلب در کنار معیارهای سنتیتر تولید ناخالص داخلی تحلیل میشود.