تجزیه و تحلیل افقی و عمودی چیست؟
تجزیه و تحلیل افقی:
تحلیل افقی از مراحل رشد انسان الهام گرفته شده است. همانطور که برای تجزیه و تحلیل روند رشد یک فرد در طول سالها از کودکی تا بزرگسالی، ویژگیهایی مانند قد و وزن آن فرد را در هر سال نسبت به سالهای قبل مقایسه میکنیم تا پیشرفت را درک کنیم، در تحلیل افقی نیز همین کار را انجام میدهیم. این روش مبتنی بر مقایسه مقادیر عددی مربوط به عناصر صورتهای مالی در دورههای مالی مختلف است. به عنوان مثال، در تحلیل افقی، بررسی میکنیم که داراییهای جاری در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ چقدر افزایش یا کاهش یافته است. بنابراین، مدیر مالی با تحلیل افقی صورتهای مالی شرکت، مشخص میکند که رشد یا نزول این شرکت در دورههای زمانی مختلف چگونه بوده است و علاوه بر آن، وضعیت در مورد رقبای فعال در این زمینه چگونه است. شایان ذکر است تحلیل افقی تنها با انتخاب یک سال به عنوان سال پایه و مقایسه سال جاری با سال پایه امکانپذیر است.
تجزیه و تحلیل عمودی:
اقلام اصلی صورتهای مالی از زیرگروههایی تشکیل شده است که هرکدام سهم معینی از اقلام اصلی را تشکیل میدهند. به عنوان مثال، وضعیت بدهی در ترازنامه شامل بدهیهای جاری و غیرجاری است. از سوی دیگر، بدهیهای جاری خود شامل اقلامی مانند سود سهام پرداختنی، مالیات قابل پرداخت و تسهیلات مالی است.
تحلیلگران و مدیران مالی از تجزیه و تحلیل عمودی برای بررسی میزان نشان دادن هر یک از اقلام در صورتهای مالی استفاده میکنند. به عنوان مثال، مالیات قابل پرداخت درصدی از بدهیهای جاری است. ما همچنین میتوانیم بررسی کنیم که چه نسبتی از کل داراییها برابر با کل بدهی است.
تجزیه و تحلیل عمودی چه کاربردی دارد؟
با استفاده از تحلیل عمودی میتوانید متوجه شوید که هریک از اقلام صورتهای مالی چه تاثیری بر سایر اقلام مرتبط دارد و همچنین تغییر هریک از این اقلام میتواند چه تاثیری بر سود و زیان خالص شرکت داشته باشد. وقتی از تحلیل عمودی همراه با تحلیل افقی استفاده میکنید، درک دقیقی از عملکرد شرکت به شما میدهد. نتایج به دست آمده از تحلیل عمودی به ما امکان میدهد وضعیت شرکت را با سایر شرکتهای فعال در همان صنعت مقایسه کنیم.
مزایای استفاده از تجزیه و تحلیل عمودی چیست؟
تحلیل عمودی واحد مالی را قادر میسازد تا هزینههای واحدهای مختلف شرکت را بررسی و مقایسه کند. همچنین، استفاده از تحلیل عمودی، درک اطلاعات نشان داده شده در صورتهای مالی را برای کسانی که دانش مالی ندارند آسانتر میکند. علاوه بر این، تجزیه و تحلیل عمودی به مدیران مالی و حسابداران اجازه میدهد تا به سرعت از عدم تعادل در نسبتهای مالی آگاه شوند.
تفاوت بین تحلیل افقی و عمودی
هریک از این دو روش صورتهای مالی را به نحوی خاص تفسیر میکنند و در نتیجه تحلیلگر درک عمیقتری از فعالیتهای شرکت پیدا میکند. مهمترین تفاوتهای تحلیل عمودی و افقی صورتهای مالی شامل موارد زیر است:
- تحلیل افقی عملکرد را در دورههای زمانی مختلف مقایسه میکند؛ اما تجزیه و تحلیل عمودی امکان مقایسه بین اقلام در همان ستون صورتهای مالی را فراهم میکند.
- تجزیه و تحلیل افقی تغییر در طول دورههای زمانی را نشان میدهد؛ اما تحلیل عمودی تغییر را از یک مقدار پایه نشان میدهد.
- تحلیل عمودی تنها به یک دوره مالی خاص نگاه میکند؛ اما تحلیل افقی چندین دوره مالی را با هم مقایسه میکند.
- هدف اصلی تحلیل عمودی مقایسه عملکرد یک شرکت با شرکتهای دیگر است؛ اما هدف اصلی تحلیل افقی مقایسه یک شرکت با گذشته آن است.
نکات مهم در تجزیه و تحلیل صورتهای مالی
برای تجزیه و تحلیل دقیق صورتهای مالی و به عنوان یک حسابدار، مدیر مالی یا تحلیلگر برای رسیدن به نتایج صحیحتری در مورد عملکرد شرکت، علاوه بر استفاده از روشهای مختلف تحلیل صورتهای مالی، باید نکات زیر را رعایت کنید:
- با مختصات و مشخصات صنعت آشنا شوید: در هر صنعتی نسبتهای مالی و روند تغییر اقلام صورتهای مالی در مقایسه با سایر صنایع متفاوت است. به عنوان مثال، تغییرات در فضای سیاسی کشور ممکن است منجر به افزایش بیشتر هزینه درآمد عملیاتی در صنعت فولاد نسبت به صنایع غذایی شود. بنابراین باید به یاد داشته باشیم که نتایج تحلیلهای افقی و عمودی و تحلیل ضرایب در هر صنعت تفسیر خاص خود را دارد.
- به استراتژیهای شرکت توجه کنید: حتما به مشخصات و ماهیت محصولی که شرکت میفروشد توجه کنید. به عنوان مثال، حاشیه سود محصول، رقابت، قدرت برند و توزیع جغرافیایی محل فروش محصول. هر یک از این عوامل بر تفسیری که میتوانید از تجزیه و تحلیل افقی دریافت کنید تأثیر میگذارد.
- بررسی کنید که گزارشها مطابق با استانداردهای حسابداری باشد: اهمیت این موضوع به حدی است که بدون انطباق صورتهای مالی با استانداردهای حسابداری، تحلیل این صورت به هر روشی از جمله تحلیل افقی کاملاً بیاعتبار میشود. پس میتوان گفت اگر از مطابقت صورتهای مالی با استانداردهای حسابداری مطمئن نیستید، بهتر است قبل از هر تحلیلی وضعیت این صورتها را بررسی کنید